t

Realizacja programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo" VI edycja

W marcu 2016 r. w naszej szkole trwała realizacja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, do której przystąpili nasi gimnazjaliści, zapraszając do wspólnej przygody kulinarnej klasy uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy.


Program koordynowała p. Basia Bulczak, współpracując z wychowawcami klas gimnazjum (p. Joanną Stencel, P. Sabiną Kolka, p. Lucyną Pelowską) oraz klas SPP (P. Lucyną Stenzel, p. Danką Elas, p. Dorotą Głodowską).

Każda klasa gimnazjalna wraz z wybraną klasą SPP zrealizowała po 3 spotkania kulinarne przygotowując wybrane potrawy z książki z przepisami z VI edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Klasy mogły przygotować wybrane danie obiadowe, śniadanie, podwieczorek lub kolację.

Spotkania odbyły się w ciągu miesiąca marca 2016 r. według uzgodnionych przez klasy terminach. Powstały zdrowe i smaczne dania, które przypadły do gustu naszym młodym kucharzom (co prezentują zamieszczone zdjęcia).

Podczas lekcji teoretycznych uczniowie uzyskali podstawową wiedzę dotyczącą racjonalnego i zbilansowanego zdrowego żywienia. M.in. była mowa czym jest prawidłowa porcja i jak w prosty sposób określić miarę porcji; o spożywaniu 5 posiłków dziennie i ich objętości, czy też podstawowych technikach kulinarnych.

Wszyscy uczestnicy programu otrzymali książki z przepisami z VI edycji, dzięki czemu mogą dalej zdrowo eksperymentować w kuchni w domu z rodzicami lub rodzeństwem. W szkole natomiast dla wszystkich chętnych wychowawców dostępne są materiały edukacyjne z realizowanego programu wraz z płytą Cd, zawierającą ciekawe filmy dotyczące zdrowego żywienia oraz scenariusze zajęć wraz z planszami.


Celem przystąpienia i realizacji wspomnianego programu było:

Prowadzenie świadomej edukacji młodzieży w zakresie zdrowego trybu życia i odżywiania,wpajanie dobrych nawyków żywieniowych, uświadomienie korzyści związanych ze stosowania zasad zdrowego odżywiania, zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania w oparciu o Piramidę zdrowego Żywienia, zapoznanie ze składem produktów spożywczych i wpływem składników odżywczych - witamin i minerałów na określone funkcje organizmu, kreowanie twórczego myślenia, nauka poprzez pracę na produktach spożywczych prawidłowego komponowania posiłków zgodnych z zasadami racjonalnego odżywiania, kształtowanie świadomości żywieniowej i utrwalanie tej wiedzy, poznanie zagrożeń płynących z powstawania niedoborów pokarmowych; poznanie alternatywy dla niezdrowych produktów; nauka oszczędnego gospodarowania produktami, dbanie o racjonalne wykorzystanie produktów, samodzielne tworzenie łatwych, zdrowych i wartościowych potraw; uruchomienie fantazji kulinarnej;


Sposób realizacji:

Wydarzenie zostało zrealizowane jako cykl spotkań kulinarnych w klasach uczniów gimnazjum i SPP na podstawie programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, dla których wstępem był zrealizowany jeszcze w I semestrze happening „Wiem co jem – czyli Tajemnice PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA”.

Kolejnym etapem wydarzenia były spotkania kulinarne zrealizowane w trzech zespołach klasowych, podczas których każda klasa gimnazjum zaprosiła do wspólnego gotowania po jednej klasie uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy.

Przygotowano w sumie 9 potraw: 3 śniadania, 3 obiady, 2 kolacje i 1podwieczorek.


WSZYSTKIE SMACZNE I ZDROWE!

Wspólne gotowanie było możliwe dzięki sfinansowaniu potrzebnych produktów przez nasze Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Niepełnosprawnym Wychowankom SOSW w Żukowie.

Uzupełnieniem spotkań kulinarnych były lekcje warsztatowe według wybranych scenariuszy załączonych do materiałów edukacyjnych VI edycji „Żyj smacznie i zdrowo”.

Jedna lekcja została zrealizowana jako zajęcia wspólne dla wszystkich uczestników projektu, podczas której przeanalizowano wyniki ankiety żywieniowej przeprowadzonej wśród uczniów gimnazjum i SPP oraz rozdano książki z przepisami kulinarnym z VI edycji programu.

Zwieńczeniem realizacji programu „Żyj smacznie i zdrowo” w placówce było umieszczenie materiałów ze spotkań oraz wyniki ankiet na tablicy informacyjnej w holu. Podczas spotkań kulinarnych wykonano wiele zdjęć.



Opracowała pedagog Barbara Bulczak :)