Projekt był trzecią częścią cyklu projektów kulinarnych. Wcześniejsze to „Cztery pory roku w szkolnej kawiarence” (2013 r.) oraz „Europa od kuchni” (2014 r.) – obydwa dotowane przez Powiat Kartuski. Obecna edycja została sfinansowana jest tylko przez Stowarzyszenie (1%), jako że nie uzyskaliśmy dotacji.
Program „Kultura i Smaki Świata” - stanowił cykl teoretyczno - praktycznych zajęć wspomagających rozwój samodzielności oraz umiejętności kulinarnych dorosłej młodzieży z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym i znacznym, uczęszczającej do Specjalnej Szkoły Przysposabiającej do Pracy przy SOSW w Żukowie.
Spotkania te poszerzyły doświadczenia beneficjentów o nową wiedzę i umiejętności, odnosząc się tym razem do przybliżenia kultury i smaków kuchni wybranych rejonów świata.
Nawiązujemy tu do zmodyfikowanego powiedzenia: „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś”, uznając, iż tradycje i inspiracje kulinarne stanowią wspaniały: przystępny i „smaczny” pretekst do poznania kultury i tradycji regionu, z którego się wywodzą.
W ramach zadania odbyły się zajęcia w czterech blokach:
- warsztatowym,
- kreatywności,
- poznawczo – edukacyjnym,
- terenowo - poznawczym,
oraz
- 2 spotkania z kucharzem oraz z cukiernikiem,
- Happening - podsumowanie projektu,
- wystawa zdjęć z przebiegu projektu
- oraz prezentacja multimedialna.
Miejscem realizacji projektu była baza lokalowa SOSW w Żukowie posiadająca w pełni wyposażoną pracownię kuchenną oraz podstawowy sprzęt agd, naczynia i sztućce.
W nawiązaniu do nazwy "Kultura i smaki świata”, zajęcia obejmowały spotkania kulinarne i edukacyjne, związane z poznawanymi wybranymi rejoniami świata i ich tradycyjną kuchnią. Były to następujące kontynenty i kraje: