t


Projekt "Kultura i smaki świata"
07.04.2015 r. - 16.12.2015 r.

Projekt był trzecią częścią cyklu projektów kulinarnych. Wcześniejsze to „Cztery pory roku w szkolnej kawiarence” (2013 r.) oraz „Europa od kuchni” (2014 r.) – obydwa dotowane przez Powiat Kartuski. Obecna edycja została sfinansowana jest tylko przez Stowarzyszenie (1%), jako że nie uzyskaliśmy dotacji.


Główne cele, założenia i realizacja projektu

Program „Kultura i Smaki Świata” - stanowił cykl teoretyczno - praktycznych zajęć wspomagających rozwój samodzielności oraz umiejętności kulinarnych dorosłej młodzieży z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym i znacznym, uczęszczającej do Specjalnej Szkoły Przysposabiającej do Pracy przy SOSW w Żukowie.

Spotkania te poszerzyły doświadczenia beneficjentów o nową wiedzę i umiejętności, odnosząc się tym razem do przybliżenia kultury i smaków kuchni wybranych rejonów świata.
Nawiązujemy tu do zmodyfikowanego powiedzenia: „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś”, uznając, iż tradycje i inspiracje kulinarne stanowią wspaniały: przystępny i „smaczny” pretekst do poznania kultury i tradycji regionu, z którego się wywodzą.



W ramach zadania odbyły się zajęcia w czterech blokach:
  • warsztatowym,
  • kreatywności,
  • poznawczo – edukacyjnym,
  • terenowo - poznawczym,

oraz
  • 2 spotkania z kucharzem oraz z cukiernikiem,
  • Happening - podsumowanie projektu,
  • wystawa zdjęć z przebiegu projektu
  • oraz prezentacja multimedialna.


Miejscem realizacji projektu była baza lokalowa SOSW w Żukowie posiadająca w pełni wyposażoną pracownię kuchenną oraz podstawowy sprzęt agd, naczynia i sztućce.


W nawiązaniu do nazwy "Kultura i smaki świata”, zajęcia obejmowały spotkania kulinarne i edukacyjne, związane z poznawanymi wybranymi rejoniami świata i ich tradycyjną kuchnią. Były to następujące kontynenty i kraje:


  • Azja - Chiny
  • Ameryka Północna - Stany Zjednoczone
  • Ameryka Północna - Meksyk
  • Ameryka Południowa - Brazylia
  • Afryka - Maroko
  • Europa - Wielka Brytania