Kontynuacja projektu "Cztery pory roku w szkolnej kawiarence".
Uzyskana dotacja Powiatu Kartuskiego - 2000 zł
Wszystkie zakładane cele zadania „Europa od kuchni” – drugiego cyklu zajęć wspomagających rozwój samodzielności oraz umiejętności kulinarnych młodzieży zostały osiągnięte. Skierowane były do 10–cio osobowej grupy młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym w wieku 18 - 23 lata, będącymi wychowankami Specjalnej Szkoły Przysposabiającej do Pracy przy SOSW w Żukowie.
W ramach zadania odbyły się zajęcia w czterech blokach:
Miejscem realizacji większości zadań programu „Europa od kuchni” była baza lokalowa SOSW w Żukowie posiadająca w pełni wyposażoną pracownię kuchenną oraz podstawowy sprzęt agd, naczynia i sztućce.
W nawiązaniu do nazwy programu „Europa od kuchni”, zajęcia obejmowały spotkania kulinarne i edukacyjne, związane z poznawanymi wybranymi regionami Europy i ich tradycyjną kuchnią. Były to następujące kraje:
Hiszpania, Polska, Włochy, Grecja, Francja, Szwecja.
Program ten był drugim cyklem zajęć wspomagających rozwój samodzielności oraz umiejętności kulinarnych młodzieży. Pierwszy cykl – „Cztery pory roku w Szkolnej Kawiarence” nawiązywał do tradycji regionalnej kuchni kaszubskiej, a obecny poświęcony był kulturze i tradycji kulinarnej popularnych regionów w Europie, a co najważniejsze poszerzył doświadczenia beneficjentów o nową wiedzę i umiejętności.
Podczas zajęć warsztatowych odbyły się dwa spotkania z kucharzem, podczas których zostało przygotowane danie obiadowe oraz deser. W trakcie spotkania uczniowie współuczestniczyli w tworzeniu potrawy oraz deseru, zdobywali cenne wskazówki od specjalisty, aby móc je wykorzystać w dalszych, własnych działaniach kulinarnych.
W ramach realizacji bloku terenowo – poznawczego młodzież odwiedziła Restaurację „Gryf” w Żukowie, gdzie zwiedziła warsztat pracy kucharzy (kuchnię), obserwowała w ramach mini – praktyki zawodowej przygotowanie potraw i deserów przez specjalistów.
Program „Europa od kuchni” to kolejny cykl zajęć kulinarnych, który z założenia daje szansę młodzieży na zdobywanie nowych doświadczeń kulinarnych, przy jak największej samodzielności w działaniu, pozwala też na rozwijanie zainteresowań i spędzania wolnego czasu w preferowany sposób, jak również rozwija umiejętności społeczne tych osób w sytuacjach dnia codziennego.
Podczas realizacji zadań warsztatowych i kreatywności uczestnicy wzbogacili swoją wiedzę o kulturze i tradycjach kulinarnych wybranych krajów europejskich. Zaangażowanie, zgodne współdziałanie w grupie w dążeniu do celu oraz wzajemna pomoc jest potwierdzeniem słuszności realizowania programów kulinarnych.
Swoje poczynania kuchenne poszerzyliśmy o wypieki pieczywa poprzez zakup wypiekacza do chleba. Prosta obsługa tego urządzenia pozwala na częste, samodzielne korzystanie przez uczniów z różnymi niepełnosprawnościami, a także na wykorzystanie przepisów z zakupionych książek kucharskich.
Efektem końcowym programu była stworzona na zajęciach z informatyki prezentacja multimedialna zawierająca wiadomości dotyczące kultury i tradycji kulinarnych wybranych krajów Europy, przepisy kulinarne wykonanych przez uczniów dań/potraw i deserów ze zdjęciami.
Podsumowaniem projektu był przygotowany happening – Przyjęcie po Europejsku z udziałem zaproszonych gości, podczas którego degustowaliśmy potrawy i desery charakterystyczne dla danego kraju.
Wszelka aktywność podejmowana w realizacji treści i zadań ujętych w programie „Europa od kuchni” pozwoliła na poszerzenie kompetencji zawodowych młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie (umiejętności kulinarne), dała wzorce do pożytecznego zorganizowania i spędzania czasu wolnego oraz umożliwiła zaspokojenie potrzeb społecznych tych osób. Uczestnicy programu w praktyczny sposób nabyli umiejętności kulinarne, które mogą okazać się pomocne w realizacji ewentualnych dalszych planów zawodowych absolwentów naszego Ośrodka, bądź mogą być wykorzystane w dalszym codziennym dorosłym, samodzielnym życiu naszych wychowanków. Dodatkowo uczniowie nabyli podstawową wiedzę dotyczącą kultury i tradycji kulinarnych wybranych krajów Europy pamiętając, iż stanowią również jej integralną część.